Forum Miłośników Motocykli Triumph

Silnik dzwoni na zimno

Wszystko o Speed i Street Triple - czyli szosówkach z grupy "Roadsters"
Pablo Heredero
Posty: 2
Rejestracja: pn maja 15, 2017 9:45 pm
Skąd: Kraków
Kontaktowanie:

Silnik dzwoni na zimno

Postautor: Pablo Heredero » pn maja 15, 2017 9:51 pm

Witam, mam takie pytanie, mechanicy zauważyli w czasie przeglądu dźwięk podobny do łańcucha rozrządu. Jednak łańcuszek i napinasz jest OK. Na forach w UK , piszą że to normalne w Triple. Jednak niepokój został zasiany,moto ma najechane już 38 tyś.Czy spotkaliście się z czymś takim ? Dzięki !!



Awatar użytkownika
Luke
Site Admin
Posty: 275
Rejestracja: pt paź 16, 2015 9:01 pm
Skąd: Warszawa, Praga
Kontaktowanie:

Re: Silnik dzwoni na zimno

Postautor: Luke » wt maja 16, 2017 1:11 pm

Spotkalismy, dwa serwisy Triumpha twierdza ze to normalne i zeby sie nie przejmowac tylko jezdzic :)
Mam nawet takie oficjalne pismo od InterCars, niegdysiejszego przedstawiciela Triumpha na PL zeby latac i sie nie przejmowac, jako iz i ja podejrzewalem ze moze byc cos nie tak u mnie w Tigerze. No wychodzi na to ze nie jest. Acz u mnie tylko na zimnym troche klekocze :)


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Obrazek

Awatar użytkownika
szewczenko
Posty: 24
Rejestracja: pt kwie 14, 2017 8:21 pm
Skąd: Warszawa
Kontaktowanie:

Re: Silnik dzwoni na zimno

Postautor: szewczenko » śr maja 17, 2017 11:24 pm

Mam to samo w Street Triple i wydaje mi się, że to wina napinacza łańcucha rozrządu. Miałem się tym zająć zeszłej zimy, ale przełożyłem to na następną. Zastanawiałem się nad wymianą oryginalnego napinacza na napinacz APE. Możliwe jednak że wymienię komplet, czyli na oryginalny łańcuszek i napinacz. Jak to zrobię...jeśli to zrobię to dam znać czy pomogło ;-)

Awatar użytkownika
szewczenko
Posty: 24
Rejestracja: pt kwie 14, 2017 8:21 pm
Skąd: Warszawa
Kontaktowanie:

Re: Silnik dzwoni na zimno

Postautor: szewczenko » śr maja 31, 2017 11:24 pm

Jednak to nie napinacz bo wczoraj dostałem się do niego i wszystko było ok. Zanim jednak uznam, że ten typ tak ma (irytujące brzęczenie) to w zimę przy regulacji zaworów wymienię dodatkowo łańcuch rozrządu. Jeśli to nie pomoże to spasuję :-)

rafalk
Posty: 4
Rejestracja: śr maja 31, 2017 5:56 am
Skąd: Bielsko-Biała
Kontaktowanie:

Re: Silnik dzwoni na zimno

Postautor: rafalk » czw cze 01, 2017 9:02 am

U mnie jest dokładnie to samo. Mechanik sprawdzał i jest to napinacz łańcucha rozrządu, poza tym że halasuje wszystko jest ok :-)

Wilczewicz
Posty: 2
Rejestracja: pn cze 05, 2017 8:36 pm
Skąd: Rzeszów
Kontaktowanie:

Re: Silnik dzwoni na zimno

Postautor: Wilczewicz » pn cze 05, 2017 8:37 pm

U mnie jest to samo. Wymieniłem napinacz i bez zmian. Ten typ tak ma.

Awatar użytkownika
szewczenko
Posty: 24
Rejestracja: pt kwie 14, 2017 8:21 pm
Skąd: Warszawa
Kontaktowanie:

Re: Silnik dzwoni na zimno

Postautor: szewczenko » sob lip 29, 2017 3:05 pm

Jednak wymiana łańcucha rozrządu została przyspieszona z powodu awarii silnika;-/ Mam kilka teorii dlaczego do niej doszło, a jedną z nich jest łańcuszek rozrządu. W pewnym sensie miałem szczęście w nieszczęściu bo spadło mi zabezpieczenie z zaworu wydechowego, ale nie spowodowało to większych strat poza wymianą zaworu z zabezpieczeniem. Triumph na szczęście już złożony, a po wymianie łańcuszka rozrządu silnik już nie dzwoni. Uprzedzając pytania: luzy były w normie przed awarią, naprawę silnika robiłem sam, a do awarii doszło na torze.

Awatar użytkownika
Luke
Site Admin
Posty: 275
Rejestracja: pt paź 16, 2015 9:01 pm
Skąd: Warszawa, Praga
Kontaktowanie:

Re: Silnik dzwoni na zimno

Postautor: Luke » wt sie 01, 2017 9:03 pm

O kurce, to dobrze ze tylko tak sie to skonczylo :) zazwyczaj awarie rozrzadu i lancucha sa spektakularne ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
szewczenko
Posty: 24
Rejestracja: pt kwie 14, 2017 8:21 pm
Skąd: Warszawa
Kontaktowanie:

Re: Silnik dzwoni na zimno

Postautor: szewczenko » wt sie 01, 2017 11:56 pm

Rozrząd nie przeskoczył, ale faktycznie miałem dużo szczęścia. Tak naprawdę nie wiem do końca jaka była przyczyna tej awarii, ale i tak polecam zmianę łańcucha bo nie jest to jakiś strasznie duży koszt, a silnik pracuje mi teraz bardzo fajnie.

Awatar użytkownika
ded
Posty: 83
Rejestracja: śr lis 09, 2016 11:23 am
Skąd: Ciechanów
Kontaktowanie:

Re: Silnik dzwoni na zimno

Postautor: ded » czw sie 03, 2017 12:29 pm

Ile płaciłeś za wymianę łańcucha? Sam łańcuch czy komplet? Ile za części a ile za robociznę?


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość