Opony do Bonka T100

Wszystko o klasycznych i ponadczasowych modelach - legendzie z grupy "Classic"
Yarbo
Kontakt:

Opony do Bonka T100

Post autor: Yarbo »

Witajcie, jakie polecacie opony do bonka T100 z 2015r, chodzi mi jaki protektor oraz jaką max można upchnąć na tył i przód, z góry dzięki.

Awatar użytkownika
wzorian
Site Admin
Kontakt:

Re: Opony do Bonka T100

Post autor: wzorian »

Wszystko zależy od budżetu... Sky is the limit ;)

Awatar użytkownika
MZR
Moderator
Kontakt:

Re: Opony do Bonka T100

Post autor: MZR »

Z doświadczenia wiem, że nie ma sensu wkładać szerszych opon niż zalecane do fabrycznych obręczy, opony się źle układają. Przerabiałem to kiedyś w swoim moto, kupiłem nowe szersze opony, założyłem na oryginalne obręcze, zobaczyłem co się stało, ściągnąłem je, sprzedałem nowe opony jako używane, kupiłem nowe szersze obręcze i jeszcze szersze opony i dopiero wtedy było tak jak trzeba :D Zbyt wąska obręcz nie będzie dostarczać odpowiedniego podparcia bokom opony, co może powodować uczucie niestabilności podczas jazdy lub spowodować utratę przyczepności. Reasumując, jeżeli chcesz założyć szerokie opony to musisz zmienić obręcze, no chyba że będzie nieznaczna różnica typu z opony 120/90 na 130/80...
Triumph Scrambler 1200 XC Steve McQueen-Honda CB 500 Four-Honda Gorilla Z50-Honda CRF 300 L-Simson SUHL MOPED SR2
EX: Triumph Thruxton 1200 R Sidecar-Triumph Bonneville T120 Scrambler-Triumph Bonneville SE Red Frame Custom-Triumph Scrambler 900 Custom

ODPOWIEDZ