Obecnie posiadam Bonneville T100 i skuter Honda ADV350. Planując ewentualne dalsze podróże (np. Alpy, Hiszpania, Nord Cap, itd.) zastanawiam się nad jedną z trzech opcji:
1. Zachować T100 do zabawy wkoło komina, natomiast ADV350 wymienić na Transalpa XL750 i na nim podróżować,
2. Sprzedać T100 i do turystyki kupić Moto Guzi V85TT, natomiast ADV350 zostawić do latania po mieście (idealnie się do tego nadaje),
3. Doposażyć T100 w większą szybę i kufry (np. Givi Trekker Dolomiti) tak aby nadawał się do turystyki, a ADV350 j.w.
Chętnie poczytam o doświadczeniach (turystycznych) innych użytkowników klasycznych Triumph'ów.
Może ktoś miał podobny dylemat? Ciekawe, co wybrał i czy to była dobra decyzja?
Bonneville T100/120 - dalsze podróże
- JoloPepsiColo
- Kontakt:
Re: Bonneville T100/120 - dalsze podróże
Witam, pytasz o doświadczenie turystyczne z T100? Mam T100 z 2017 roku, aktualnie przebieg ok 50.000 km, doposażony w tempomat, grzane manetki i mini szybę (bardziej wygląda niż chroni przed wiatrem). Do tego kufry boczne Givi MT501 o pojemności 18l każdy. Głównie jazda po Polsce. Nie było dla mnie problemem jechać T100 nad morze (ode mnie ok 600 km). Do dalszej turystyki też dawał radę (byłem nim w Czechach, Niemczech oraz na Litwie). A czy wybrałbym się w dalszą trasę T100? Jeśli nie zależałoby mi na dużej prędkości przelotowej i lepszym komforcie dalekiego podróżowania to tak, jak najbardziej. Jadąc drogami bocznymi nie było dla mnie większym wyzwaniem przelecieć na baku ponad 300 km. Zapomniałbym o najważniejszym - jeżdżę sam więc nie mam problemu, w razie potrzeby, z zapięciem dodatkowego worka z rzeczami na siedzeniu pasażera
. Pozdrawiam

Też jeżdżę sam, tak więc worek na tył i w drogę 
W tym roku planuję pojeździć trochę więcej i dalej na T100. Będzie też okazja potestować inne motki. Na decyzję odnośnie moto do turystyki daję sobie czas do jesieni.

W tym roku planuję pojeździć trochę więcej i dalej na T100. Będzie też okazja potestować inne motki. Na decyzję odnośnie moto do turystyki daję sobie czas do jesieni.
Honda ADV350
Triumph Bonneville T100
Triumph Bonneville T100
Pozostawić t100 razem z ADV350 i dokupić trzeci motocykl
byłoby najlepszym rozwiązaniem.
Punkty 1 i 2 wydają się rozsądne i przemyślane, ja natomiast w najtańszej opcji spróbował bym doposażyć t100 w odpowiednie akcesoria i odbyć dłuższą podróż. Jak nie pyknie to akcesoria można odsprzedać z niewielka stratą lub razem z moto i wtedy będzie jasne że t100 nie spełnia oczekiwań w dalekich podróżach. Ja osobiście jak zrobiłem t120 200km jednego dnia to miałem dosyć.
Sam idę twoją drogą bo w planie mam dokupienie tez adv350 lub zontesa adv 350 i co już przekladam od ostatniego sezonu coś w rodzaju crf300rally ale za dużo się dzieje obecnie w tym segmencie i cierpliwie czekam na opinie o mt450, zontesie 703f, nadchodzącej suzuki drz400.

Punkty 1 i 2 wydają się rozsądne i przemyślane, ja natomiast w najtańszej opcji spróbował bym doposażyć t100 w odpowiednie akcesoria i odbyć dłuższą podróż. Jak nie pyknie to akcesoria można odsprzedać z niewielka stratą lub razem z moto i wtedy będzie jasne że t100 nie spełnia oczekiwań w dalekich podróżach. Ja osobiście jak zrobiłem t120 200km jednego dnia to miałem dosyć.
Sam idę twoją drogą bo w planie mam dokupienie tez adv350 lub zontesa adv 350 i co już przekladam od ostatniego sezonu coś w rodzaju crf300rally ale za dużo się dzieje obecnie w tym segmencie i cierpliwie czekam na opinie o mt450, zontesie 703f, nadchodzącej suzuki drz400.
Dokupienie turystyka to najwygodniejsze rozwiazanie, ale trudne do przełknięcia finansowo
W tym roku planuję więcej (i dalej) jeździć T100. Nie kupię na razie kufrów, ale rozważam zakup większej szyby.
Najdalsza zaplanowana podróż to Spotkanie klasycznych Triumphów 29-31 sierpnia (dla mnie to ok. 400 km w jedną stronę). Zobaczymy jak to wyjdzie

W tym roku planuję więcej (i dalej) jeździć T100. Nie kupię na razie kufrów, ale rozważam zakup większej szyby.
Najdalsza zaplanowana podróż to Spotkanie klasycznych Triumphów 29-31 sierpnia (dla mnie to ok. 400 km w jedną stronę). Zobaczymy jak to wyjdzie

Honda ADV350
Triumph Bonneville T100
Triumph Bonneville T100
Miałem jechać na to spotkanie, ale mógłbym byc tylko w piątek w który się za dużo nie będzie działo. W sobotę i niedziele odbywa się w Radomiu z którego jestem Air Show i powstał konflikt wydarzeń
Szybkę dokupuje tą samą co Ty, filmik który podlinkowałeś przekonał mnie.
A i gdybys jeszcze nie słyszał to ostatnio jest bardzo głośno o cenach motocykli w PL i dla przykładu w Czechach lub Niemczech, to samo koszty serwisu. Można sporo taniej kupić i taniej serwisować, może to by coś polepszyło w kwestii zakupu dodatkowego moto do turystyki.

Szybkę dokupuje tą samą co Ty, filmik który podlinkowałeś przekonał mnie.
A i gdybys jeszcze nie słyszał to ostatnio jest bardzo głośno o cenach motocykli w PL i dla przykładu w Czechach lub Niemczech, to samo koszty serwisu. Można sporo taniej kupić i taniej serwisować, może to by coś polepszyło w kwestii zakupu dodatkowego moto do turystyki.

W kwietniu przetestuję "nowego" Trampka i pewnie NC750X w wersji DCT.
W zimie człowiek ma milion pomysłów na nowe moto, ale po jazdach testowych, wszystko na ogół wraca do normy i to co stoi w garażu cieszy najbardziej
W zimie człowiek ma milion pomysłów na nowe moto, ale po jazdach testowych, wszystko na ogół wraca do normy i to co stoi w garażu cieszy najbardziej

Honda ADV350
Triumph Bonneville T100
Triumph Bonneville T100
Objeździłem Alpy niejednokrotnie na Bonneville 900 SE, Bonneville T120, Thruxton 1200 R, Scrambler 1200 i w żadnym wypadku nie czułem żadnego dyskomfortu, wręcz przeciwnie, idealnie się spisywały klasyki z serii modern classic. Ale za każdym razem z racji braku czasu na dłuższą wyprawę motocykl był transportowany busem na miejsce, skąd rozpoczynał się właściwy trip po alpejskich przełęczach, podczas którego w 4-5 dni robiliśmy ok. 1400km po górach. Czy chciałbym taki sam dystans na dojazd z Polski pokonać T100 bez 6 biegu w dzień lub dwa? Zdecydowanie nie! Jeżeli miałbym na dojazd kilka dni, i zamiast autostrad wybrał boczne drogi? Tak
T100 to fajny sprzęt, ale nie nadaje się do przelotów czysto tranzytowych, gdzie podczas jednego dnia musimy pokonać sporo kilometrów ze stałą prędkością powyżej już 100km/h.

Triumph Scrambler 1200 XC Steve McQueen-Honda CB 500 Four-Honda Gorilla Z50-Honda CRF 300 L-Simson SUHL MOPED SR2
EX: Triumph Thruxton 1200 R Sidecar-Triumph Bonneville T120 Scrambler-Triumph Bonneville SE Red Frame Custom-Triumph Scrambler 900 Custom
EX: Triumph Thruxton 1200 R Sidecar-Triumph Bonneville T120 Scrambler-Triumph Bonneville SE Red Frame Custom-Triumph Scrambler 900 Custom
Z Gdańska na południe Europy jest niestety daleko. Dlatego pierwszą "dalszą" podróż planuję do Norwegi (ok. 4k km), ale to dopiero w przyszłym roku. Do tego czasu wszystko się wyjaśni, tzn. będę już po decyzjach sprzętowych.
Jednego jestem już niemal pewien: T100 zostaje
Jednego jestem już niemal pewien: T100 zostaje

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Honda ADV350
Triumph Bonneville T100
Triumph Bonneville T100
- JoloPepsiColo
- Kontakt:
Nowy Trampek, na dalsze a przede wszystkim SZYBSZE przeloty ekspresowo-autostradowe, na pewno jest OK. No i doposażyć go można we wszelakie kufry i torby. Pewnie i t100 można doposażyć aczkolwiek jestem zdania, że w przypadku t100 króluje styl. A w związku z tym można dużo "wynalazków" domontować do Bonka ale nie wszystko fajnie wygląda. To tak jakby się uprzeć by przeprowadzkę na nowe mieszkanie dokonać Porsche Macan. Można? można ale czy ma to sens? To już samemu trzeba sobie odpowiedzieć