Forum triumphforum.pl w ostatnim czasie przestało działać ale startujemy od nowa wszystkie dane zostały przeniesione na nowy serwer.
Gdyby występowały jakieś błędy proszę je zgłaszać do administratora przez formularz lub e-mail na adres: admin@triumphforum.pl

Za problemy w działaniu strony przepraszamy.

Tt600 problem z wolnymi obrotami

Wszystko o Daytonie - czyli motocyklu sportowym z grupy "Supersports"
TT6008507
Kontakt:

Tt600 problem z wolnymi obrotami

Post autor: TT6008507 »

Witam. Mój problem wygląda w ten sposób. Przy zmianie biegów np. 4 tys obrotów po wciśnięciu sprzęgła obroty nie spadają tak jak by się zawieszały ale też nie za każdym razem. Najczęściej problem pojawia się między 2 3 4 tys obrotów dodam jeszcze że motorek wkręca się na obroty bez żadnych problemów. Z tego co jeszcze zauważyłem przy uruchomieniu zimnego silnika bardzo faluje na obrotach aż się ustawi na 4 tys. Jak się już zagrzeje obroty spadają do 1250 tys ale bardzo falują w górę i dół. Podejrzewam silniczek krokowy jak ugrys ten temat czy mogę go odpiąć i sprawdzić pracę silnika bez niego ustawiając go manualnie w jednej pozycji. Sprawdzałem też wężyki co idą od zaworka pod przepustnice i okazały się pęknięte końcówki lecz po wymianie problem nadal występuje. Czy ktoś pomoże w tym temacie

tom900
Kontakt:

Re: Tt600 problem z wolnymi obrotami

Post autor: tom900 »

A króćce ssące są ok ? Może łapie gdzieś lewe powietrze. Linka chodzi luźno ? Może manetka ciężko chodzi ? Jest dużo przyczyn.

TT6008507
Kontakt:

Manetka chodzi luźno domyka przepustnice nie czuć żeby linka się zawieszała odbija za każdym razem. Jedno co poprawiałem to wężyki które idą od tego zwanego pająka pod przepustnice były lekko uszkodzone ale je naprawiłem lecz problem jest nadal. Nie wiem czy jest to normalne ale odpalanie zimnego silnika czyli na ssaniu obroty dochodzą do 4 tys po czym po dojściu do 60 stopni spadają do 1250 ale falują w górę i w doł

TT6008507
Kontakt:

Dodam jeszcze że nawet jak motocykl jest zagrzany powiedzmy 80 90 stopni to przy każdym jego odpaleniu wchodzi na wysokie obroty 4 tys po czym po 2 sekundach obroty spadają. Więc pierwsze to co na myśl mi przyszło silnik krokowy albo jego sterowanie. Czy ktoś by mi podpowiedział jakie czujniki mają wpływ na jego prawidłowe działanie w tt600. Przy okazji sprawdzę na kompie jak się tps będzie zachowywał przy odpalaniu czy będzie się wzbudzał bez ruszania manetki, jeśli nie będzie się wzbudzał to znaczy że gdzieś dostaje lewe powietrze albo źle się ustawia silnik krokowy. Czy to ma wogóle sens czy można jakos obejść ten silniczek krokowy ustawiając go w jednej pozycji odpinajac mu sterowanie i bez niego sprubować czy obroty będą się zawieszać.

tom900
Kontakt:

Sprawdź, parametry TPS, podciśnienia (MAP sensor), i daj znać

TT6008507
Kontakt:

Popiołem tuneecu i to co zaobserwowałem to tam gdzie jest okienko Ign przy odpalonym silniku na wolnych obrotach zmieniają się wartości wraz z falowaniem obrotów. Tps jest stabilny cały czas pokazuje 1 procent nie mam jeszcze pełnej wersji tuneecu wiec opcje mam ograniczone. Co do tego Ign za każdym razem czy motor jest zimny czy zagrzany ustawia się na - 30 i przy odpaleniu zagrzanego moto obroty wchodzą wysoko po czym spadają raz z Ign. Nie wiem czy dobrze rozumie ale wygląda mi że to Ign odpowiada za otwarcie zaworu podciśnienia IAC czyli silniczka krokowego. Też dlatego chciałbym odpiąć sterowanie od silnika krokowego ustawić go w jednej pozycji manualnie bo się da i spróbować jazdy na samej przepustnicy tylko pytanie czy tak można zrobić? Wtedy bym miał pewność czy to tps się zawiesza czy właśnie silnik krokowy bądź cóś z samym sterowaniem tego silniczka

TT6008507
Kontakt:

https://youtube.com/shorts/iZrdpnXrasU? ... FSQTIyp40O
Czasem i tak się zachowuje przy dodawaniu lekko gazu, jutro może wstawię filmik pod podpiętym tuneeco jak się zachowuje na wolnych obrotach

TT6008507
Kontakt:

Takie jeszcze pytanie w tt600 wiem że jest czujnik położenia przepustnicy Tps a map sensor gdzie go zlokalizować żeby się dostać do niego?

tom900
Kontakt:

Pod bakiem, możesz też rozebrać airbox i oddalić bez airboxa, i pospradzać co jest pod spodem.

TT6008507
Kontakt:

Pod bakiem jest tylko to co zauważyłem zawór idle steper motor zwany z silnikiem krokowym i od niego ida 4 rurki pod przepustnice do takich białych króćców zdjolem pokoleji i zaczołem w nie dmuchać to co zauważyłem że te 2 z prawej strony tak jak by wogóle oporu przedmuchu nie miały pozostałe 2 ciężej z oporami dadam też że te wężyki kleiłem bo były porozrywane końcówki. Chociaż dziś byłem się przejechać i tak jak by problem znikł obroty spadały praktycznie za każdym razem aż po jakimś czasie znów problem wrócił. Nie jestem specem więc ciężko mi co kolwiek o tym myśleć ale sprubuje wymienić te wszystkie wężyki a jak problem nie zniknie ściągnę całego airboxa. Sprawdziłem też wężyk co idzie od airboxa do komputera szczelny jest bo tam wogóle nie szło przedmuchać. Problem mam z programem tuneeco bo nie mam jeszcze pełnej wersji i nic nie mogę sprawdzić. Panowie a ten wężyk co idzie do komputera na sam ogon tam jest też jakiś map sensor czy coś?

ODPOWIEDZ