Forum triumphforum.pl w ostatnim czasie przestało działać ale startujemy od nowa wszystkie dane zostały przeniesione na nowy serwer.
Gdyby występowały jakieś błędy proszę je zgłaszać do administratora przez formularz lub e-mail na adres: admin@triumphforum.pl
Za problemy w działaniu strony przepraszamy.
Gdyby występowały jakieś błędy proszę je zgłaszać do administratora przez formularz lub e-mail na adres: admin@triumphforum.pl
Za problemy w działaniu strony przepraszamy.
Tiger 1050 nieraz zgaśnie przy zmianie biegu
Tiger 1050 nieraz zgaśnie przy zmianie biegu
Zdarza się raz, nieraz dwa na dzień podczas jazdy przy zmianie biegów wyższych, po wciśnięciu sprzęgła i puszczeniu gazu, silnik zgaśnie. Wtedy szybko odpalam starterem, nie ma problemu, lub puszczam sprzęgło i zapala na pych. Coś zaczyna się dziać? Silniczek krokowy przeczyszczony z zewnątrz tylko, więcej nie mam pomysłów co to. Może ktoś coś? 

-
- Kontakt:
Re: Tiger 1050 nieraz zgaśnie przy zmianie biegu
Przez chwilę motocykl ma za niskie obroty ? Np. jak dojeżdżasz do świateł i wciskasz sprzęgło ? Po 5-15 sekundach obroty rosną do prawidłowych?
No chyba musi tak być, skoro gaśnie, ale nie spoglądalem na obrotomierz, bo to się dzieje szybko i niespodziewanie. Po chwili odpala normalnie.
-
- Kontakt:
Nie chodziło mi sytuację gdy motocykl gaśnie, bo to jest oczywiste, ale o ogólną pracę silnika. Jeśli motocykl zachowuje się tak jak napisałem wcześniej, to może być ten sam problem, który miałem w swoim moto. Możesz to sprawdzić na pierwszym biegu. Wrzuć bieg, rusz kawałek, zatrzymaj się i zwróć uwagę czy przy naciśnięciu sprzęgła obroty są zbyt niskie, a po chwili rosną do odpowiednich.
Dziś sprawdzałem. Po wciśnięciu sprzęgła obroty trochę spadają i po chwili stabilizują się do ok 1000, ale zgasnąć dziś nie zgasł. Do następnego razu na pewno. I jaki był problem u Ciebie? Rozwiązany?
-
- Kontakt:
Wydaje mi się że masz przepustnice do regulacji, tylko ciekawe czy było już coś tam robione, bo obroty w okolicach 1000 to trochę mało. U mnie obroty spadały tak do około 850, a później rosły do właściwych. Trzeba podpiąć Tuneecu i sprawdzić wszystkie wartości. Same obroty można podnieść śrubą która jest od spodu przepustnicy, ale wcześniej sprawdziłbym silnik krokowy i czujnik położenia przepustnicy, czy mają prawidłowe wartości (jeśli nic nie było przy tym robione, to powinno być ok), a dopiero później podkręciłbym obroty. Rozwiązanie bardzo proste, ale nie ma na ten temat żadnej informacji w serwisówce.
Nie, nic nie było robione. Może wystarczy podkręcić. A jakie obroty powinien mieć na jałowym, bo od kiedy pamiętam, to ok.1000 miałem, a jeżdżę już nim długo?
-
- Kontakt:
Wczoraj zerknąłem na swój obrotomierz i u mnie pokazuje lekko ponad 1000, a w rzeczywistości jest pewnie około 1200-1300 i takie mniej więcej powinny być. Pewnie wystarczy trochę podkręcić i będzie ok. Gdzieś na półce mam drugą przepustnicę. Jak ją znajdę, to zrobię zdjęcia tej śruby. W ST675 jest ona widoczna, ale nie ma do niej podejścia. Niestety trzeba rozbierać moto. Ja robiłem to na zasadzie prób i błędów i finalnie przekręciłem ją o 3/4 obrotu.
-
- Kontakt:
Tak to wygląda w Street Triple.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Serdeczne Dzięki za obrazki. Niedawno miałem zdjęty bak i filtr, gardziele na wierzchu były,do silniczka krokowego zaglądałem. Ale jak to jest, pokazuje 1000 a jest 1200-1300? To może mi też tak. Ogólnie wydają mi się za wolne obroty i piszesz, że powinno być 1200? trochę dużo , nigdy na wolnych tyle nie miałem. Ale będę musiał tam zajrzeć przy okazji i pokręcić.