Forum triumphforum.pl w ostatnim czasie przestało działać ale startujemy od nowa wszystkie dane zostały przeniesione na nowy serwer.
Gdyby występowały jakieś błędy proszę je zgłaszać do administratora przez formularz lub e-mail na adres: admin@triumphforum.pl

Za problemy w działaniu strony przepraszamy.

Triumph Thruxton 900 -Głośne stuki w silniku

Wszystko o klasycznych i ponadczasowych modelach - legendzie z grupy "Classic"
Marian
Kontakt:

Triumph Thruxton 900 -Głośne stuki w silniku

Post autor: Marian »

Witam wszystkich serdecznie ;) ,
Chciałbym prosić o poradę z moim Triumphem, posiadam go od niedawna i wszystko było w porządku, dopóki pewnego dnia po przejechaniu około kilometra zaczęło coś straszliwie stukać w silniku.
Sprawdziłem olej i nie ma w nim żadnych opiłków, co by mogło sugerować obróconą panewkę. Napinacz rozrządu jest wysunięty na 11 ząbku, na oko w połowie swojej długości.
Na koniec sprawdziłem jeszcze zawory, wydechowe w normie tj. miedzy 0,25 a 0,3; natomiast ssące odpowiednio od lewej strony 0,20; 0,25!; 0,20 i 0,15. W serwisówce jest podany dla ssących 0,15 do 0,20.
Czy waszym zdaniem to może być przyczyna tak głośnego stukania? Oczywiście zawory wkrótce wyreguluje, ale boję się, że to coś wiecej..

Poniżej link do nagrania, jak to głośno pracuje :cry: :
:arrow: [youtube]https://youtu.be/-sovvL1LpK8[/youtube]

szewczenko
Kontakt:

Re: Triumph Thruxton 900 -Głośne stuki w silniku

Post autor: szewczenko »

Może rozrząd przeskoczył i klepie zawór... Dźwięk faktycznie nieprzyjemny :(

Marian
Kontakt:

Sprawdziłem rozrząd i wszystko jest ustawione na znakach, więc to nie to.. Czekam, aż przyjdą do mnie płytki zaworowe i zobaczymy co będzie, gdy ustawie odpowiednie luzy na zaworach

Awatar użytkownika
MZR
Moderator
Kontakt:

Post autor: MZR »

Wydaje się za głośno na luzy zaworowe...
Triumph Scrambler 1200 XC Steve McQueen-Honda CB 500 Four-Honda Gorilla Z50-Honda CRF 300 L-Simson SUHL MOPED SR2
EX: Triumph Thruxton 1200 R Sidecar-Triumph Bonneville T120 Scrambler-Triumph Bonneville SE Red Frame Custom-Triumph Scrambler 900 Custom

Marian
Kontakt:

Wymieniłem płytki zaworowe i nie przyniosło to efektu. Zaryzykowałem i odpaliłem motocykl na dłużej i.. zaczęło się stopniowo wyciszać tj. brzmiało to tak, jakby stukanie zachodziło co któryś takt pracy silnika, aż zupełnie ucichło. Podczas jazdy testowej, przy zmianie biegu na wyższy, kiedy rozpędzam motocykl, odnoszę wrażenie, że przez moment delikatnie coś tam słychać, ale generalnie już tego nie ma. Nie mam pojęcia co tak może stukać :?

Awatar użytkownika
MZR
Moderator
Kontakt:

Post autor: MZR »

Nie ryzykowałbym jazdy przy takich objawach. Trzeba dokonać rewizji silnika...
Triumph Scrambler 1200 XC Steve McQueen-Honda CB 500 Four-Honda Gorilla Z50-Honda CRF 300 L-Simson SUHL MOPED SR2
EX: Triumph Thruxton 1200 R Sidecar-Triumph Bonneville T120 Scrambler-Triumph Bonneville SE Red Frame Custom-Triumph Scrambler 900 Custom

Kuben91
Kontakt:

Post autor: Kuben91 »

Czy motocykl jest dalej mocny?
T100 LC

ODPOWIEDZ